A la UPC, l’Altre 2014 construeix alternatives des de l’enginyeria!

4 abril 2014 a Bloc

Els dies 8, 9 i 10 d’abril, a la facultat ETSEIB de la UPC hi trobareu L’Altre, una iniciativa dels i les estudiants que, en paral·lel al Fòrum professional que organitza la UPC, vol donar a conèixer a l’estudiantat tot el ventall professional i no laboral que els estudis d’enginyeria li ofereixen i, a la vegada, fomentar una reflexió al voltant dels criteris ètics del món en el que vivim, mostrant empreses cooperatives, respectuoses amb el medi ambient i fomentant la reflexió crítica.

Partint de la idea de Fòrum com a lloc que estableix contacte entre l’estudiant i el món que hi ha més enllà dels estudis, en l’aplicació pràctica dels coneixements adquirits, s’entén que una activitat d’aquest tipus és enormement positiva per a l’alumnat de qualsevol escola. El Fòrum de l’ ETSEIB, realitzat anualment amb un èxit molt elevat, és una clara demostració d’això. No obstant aquesta importància, l’enginyeria és tan amplia i plural que la realitat post-estudis que ofereix no pot ser coberta només amb un Fòrum: mentre el plantejament del Fòrum de l’ETSEIB s’adapta perfectament a la part de les empreses, no pot donar cobertura a la resta d’opcions, no tan fonamentades en el capital. És per això que pren vida la idea de crear un Altre Fòrum, per a acabar d’ajustar-se a la realitat post-estudis que ofereix l’enginyeria i fer més ampli el coneixement que l’estudiant en pugui tenir.

L’objectiu principal de l’Altre és donar a conèixer a l’estudiant tot el ventall professional i no laboral que els estudis d’enginyeria li ofereixen i, a la vegada, fomentar una reflexió al voltant dels criteris ètics del món en el que vivim, que suposa:

Donar a conèixer a l’estudiant el ventall d’entitats que existeixen més enllà de les empreses.

  • Donar a conèixer a l’estudiant el ventall d’entitats que existeixen més enllà de les empreses.
  • Que l’estudiant conegui alternatives tecnològiques més respectuoses amb el medi ambient i la societat, sovint amb menys mitjans però molt enginyoses i de molt mèrit.
  • Fomentar en l’estudiantat un esperit crític sobre el món laboral, basat en un major coneixement d’aquest.

No et perdis el Manifest on s’adscriu L’Altre:

TEMPS DE CANVIS. TEMPS D’ALTERNATIVES

Des de ja fa 6 anys, ens trobem immersos en una crisi global que ha esdevingut una estafa per les classes populars de casa nostra. La societat es troba en un punt de no retorn,  fruit d’un sistema econòmic i productiu obsessionat en el benefici i l’acumulació de capital, i desposseït de qualsevol vessant humana o social. Un model econòmic (i empresarial) imperant que ens venen com a única via possible per al progrés, el seu progrés. El progrés d’uns quants a canvi de la expropiació de riquesa dels altres. Un model que any rere any destrueix tot allò que es troba pel davant sense cap mena de mirament.

Un progrés que consumeix boscos i rius a marxes forçades, que posa a prova el límit físic i psicològic de moltes persones a tot el món, que ens obliga a treballar i a viure en unes condicions cada cop més precàries i menys dignes. En resum, un progrés que aixeca a uns quants pocs i que alhora enfonsa sense cap mena d’escrúpols a tota la resta.

En definitiva, avui la societat es troba en una bifurcació del camí i ens pertoca escollir quin camí prenem: seguir com fins ara, o buscar una alternativa millor. I som uns quants que ja hem triat la segona opció, conscients que, com deia Albert Einstein, “és una bogeria seguir fent el mateix i esperar-ne resultats diferents”. Conscients que per molts eufemismes que ens vulguin vendre, sabem i no ens cansarem de dir-ho i repetir-ho que un sistema que té com a principi bàsic el benefici econòmic, acaba basant-se en l’explotació, la precarietat i l’engany.

I no ens n’amaguem pas, venim a remoure consciències, a plantejar alternatives sòlides, a reflexionar sobre el futur, però venim també a denunciar l’actual règim econòmic i empresarial. A denunciar la desigualtat i l’explotació del territori. L’explotació laboral i l’especulació. Denunciem i denunciarem també la ingerència de les empreses multinacionals a les nostres universitats públiques i reiterarem una vegada i una altra que les i els estudiants no som, ni volem ser mercaderies al servei d’empreses.

Davant d’això plantegem i construïm alternatives. És per això que l’edició d’enguany de L’ALTRE tindrà com a eix central el model cooperatiu. Perquè no creiem en el model que ens intenten vendre un any rere un altre, basat en grans empreses que monopolitzen els mercats i alhora els condicionen.

Parlarem de cooperativisme perquè es tracta d’una alternativa sòlida, viable i coherent. Un model que va més enllà de l’entramat empresarial dominant. Una realitat, present en el nostre territori des de fa anys, que, posant els beneficis en segon terme, aposta per la democràcia interna, la cohesió social, l’aposta pel territori i les seves persones, la distribució de la riquesa i la transformació social. Una eina més de reapropiació del treball a mans de la majoria.

Parlarem d’autogestió per allunyar-nos del mercat lliurement esclau, esclavament lliure. Apliquem els coneixements en allò que creiem, sense lligams ni submissions a res ni ningú. Treball i lluita com a cares d’una mateixa moneda. El projecte de Can Piella i tants d’altre que hi són i han passat, per exemple, ens demostra que, malgrat tot, tot és possible.

Parlarem de model econòmic, de lluites i desobediència. Perquè davant d’un model injust, explotador i depredador no podem ser neutrals. Estem al costat d’aquelles que lluiten, dia a dia, al costat de les treballadores de Panrico en lluita des de fa mesos per un treball digne. Al costat de tantes altres, perquè la solidaritat és la nostra millor arma. I de desobediència com a eina de lluita, perquè com diuen: “Cuando la tiranía es ley, la revolución es orden”.

Pretenem, doncs, remoure tot allò que ens han venut com a únic i innegociable. Creiem, i n’estem segurs, que l’alternativa, no només és possible, sinó que és absolutament necessària. I tenim la sort que ja s’està construint. L’ALTRE pretén, doncs, aportar el seu granet de sorra particular en el procés de construcció de l’alternativa en l’àmbit de l’enginyeria. Una alternativa de la qual tots i totes hem de participar. Perquè depèn del camí que triem, el futur serà un o altre. Bé, depèn del que triem tindrem futur o no en tindrem.

CompartirPiula-ho