La Banca Ètica creix prop d’un 60% el 2012

9 maig 2013 a Bloc

Les xifres d’estalvi gestionat per les entitats de finances ètiques no han deixat de créixer de forma molt significativa durant el 2012, amb taxes molt properes al 60%, situant el volum d’estalvi ètic per sobre dels 915 milions d’euros. 

Son dades de les conclusions del Baròmetre Estatal de les Finances Ètiques, presentat en el marc de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica 2013. El baròmetre està elaborat per l’Observatori de les Finances Ètiques, promogut per FETS (Finançament Ètic i Solidari) amb la col·laboració de la Campanya Demana Banca Ètica.

Els préstecs, tot i que no han tingut una evolució tan notable com l’estalvi recollit, també han tingut un creixement significatiu, al voltant del 20% i s’han situat per sobre dels 700 milions d’euros.

Així, en el període comprès entre els anys 2007 i 2012, l’estalvi recollit pràcticament s’ha multiplicat per 7 vegades i la quantitat en préstecs concedits s’ha multiplicat pràcticament per 4,5 vegades. A més, “cada dia més gent confia en la banca ètica” declara Xavi Teis, membre de FETS-Finançament Ètic i Solidari. I és que avui ja són més de 100.000 les usuàries que confien en les entitats financeres ètiques. Tot i que el nombre total encara és petit, l’evolució de la xifra de clients és molt significativa ja que s’ha pràcticament doblat en aquest 2012.

La morositat de les entitats de finances ètiques i solidàries, que no han rebut ni necessitat ajudes del FROB, s’ha situat per sota del 3,5% (3,36%), unes 3 vegades inferior a la morositat del sistema financer convencional (a 31 de desembre de 2012 es situava per sobre del 10%).

La Banca Ètica és una alternativa als bancs convencionals, una altra forma d’estalviar i invertir que prioritza l’obtenció d’un triple benefici social, ambiental i econòmic. Amb la Banca Ètica es recupera el sentit original de la intermediació financera, és a dir, es recull l’estalvi de persones conscienciades i s’inverteix en projectes que garanteixen una millora en l’entorn. Les opcions especialitzades en finances ètiques que es poden trobar a Catalunya són: Coop57FiareOikocredit Catalunya i Triodos Bank.

Prèviament a la presentació del Baròmetre, estudiants de la Campanya Demana Banca Ètica de la UPC i la UAB han realitzat una performance a Les Rambles de Barcelona, mostrant les diferents inversions entre la banca convencional i la Banca Ètica.

Pots veure totes les fotografies en aquesta galeria.

CompartirPiula-ho